In principe heb je voldoende kapitaal nodig om je uitgaven te dekken totdat je inkomen hoger is dan je uitgaven. Het beginkapitaal is dus tenminste de brug tussen de lopende inkomsten en uitgaven

startkapitaalHoe weet je hoe hoog je uitgaven zijn

Om een overzicht te krijgen van de uitgaven en inkomsten van je bedrijf dien je een professioneel ondernemingsplan op te stellen. Een businessplan is een overzicht van de ontwikkeling van het hele bedrijf. Het businessplan bevat onder andere een financieel plan en/of liquiditeitsplan dat je een overzicht geeft van de inkomsten en uitgaven en je laat zien welke koers je bedrijf bij benadering moet volgen.

Zo kun je inschatten hoeveel gezond beginkapitaal je nodig hebt om de lopende kosten te dekken totdat je inkomen hoog genoeg is om de kosten te dekken.

Waar moet je op letten

Het is belangrijk om bij de planning van het startkapitaal rekening te houden met de ontvangst van betalingen van klanten en de betalingsvoorwaarden van leveranciers. Dus als je een overzicht van je inkomsten maakt, moet je ervoor zorgen dat de betalingen van de klanten op tijd op uw rekening staan. Als je geen betalingen van klanten ontvangt of als zij te laat zijn, kunnen je betalingen aan leveranciers in gevaar komen. Je kunt daardoor in extreme moeilijkheden komen.

Hetzelfde geldt voor betalingen aan leveranciers. Zorg ervoor dat je betalingstermijnen lang genoeg zijn, zodat je de facturen van de leverancier met je inkomen kunt betalen en niet van je kapitaal hoeft te leven.

geld financieringHoe financier je jouw de opstart van je bedrijf

Een van de grote vragen bij het oprichten van een bedrijf: Hoe financier je de hele zaak? Er zijn veel financieringsmogelijkheden voor oprichters, je hoeft ze alleen maar te kennen. Een goede boekhouder kan je daar zeker bij adviseren.

Opstarten kost geld. Maar waar haalt je je beginkapitaal vandaan? Volledig uit uw privévermogen? Dat is natuurlijk een optie. En de meest voor de hand liggende. Of je kunt een privé-investeerder vinden.

Je kunt naar de bank stappen en je goed voorbereid businessplan voorleggen. Op basis daarvan zullen ze beslissen of je recht hebt op een lening en tegen welke rente. Maar er zijn ook veel andere steun- en financieringsmogelijkheden voor oprichters. Zeker ook de juiste voor je bedrijf.

Het beginkapitaal is ook afhankelijk van het soort bedrijf

Dit betekent dat het startkapitaal voor de ene persoon hoger kan zijn en voor de andere lager. Daarom is het moeilijk om er een bedrag op vast te zetten.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.