op vliegtuig tijdens coronaU kunt reizen, maar je bent bang dat je niet de ervaring krijgt waarvoor u betaald hebt.

Veel van de landen die zijn vrijgesteld van de quarantaine van twee weken hebben nog steeds beperkingen voor aankomsten. Nieuw-Zeeland kan bijvoorbeeld tot volgend jaar gesloten blijven voor buitenlandse toeristen en in Oostenrijk moet u aan de grens een medische verklaring overleggen met microbiologische testresultaten die niet ouder zijn dan vier dagen, anders moet u gedurende 14 dagen zichzelf isoleren. Het lijkt erop dat u niet automatisch recht hebt op restitutie als u vanwege het coronavirus niet meer wilt reizen. Tenzij de bestemming officieel is aangemerkt als een “no-go-zone” vóór uw vertrekdatum, of als een “alles behalve essentiële reis” -zone voor pakketreizen. Het is echter aan het oordeel van luchtvaartmaatschappijen en vakantiebedrijven om uw reis terug te betalen, dus het kan geen kwaad om de vraag te stellen. U kunt ook contact opnemen met uw reisverzekeraar om te zien of u gedekt bent onder uw polis.

Uw luchtvaartmaatschappij gaat failliet

Vliegexploitanten hebben het moeilijk om het hoofd te bieden omdat ze steeds meer vluchten moeten annuleren en mensen het boeken van vakanties uitstellen. Sommige daarvan, die al moeilijkheden hadden, zijn zelfs failliet. Alle vluchten van die maatschappijen staan nu aan de grond en restituties zijn hoogst onwaarschijnlijk, tenzij u geboekt heeft als onderdeel van een pakketreis. Mogelijk kunt u het geld terugvorderen via uw creditcard- of betaalpasaanbieder of een beroep doen op uw reisverzekering. Sommige verzekeraars zullen u echter alleen dekken voor het falen van een luchtvaartmaatschappij als u een optionele ‘add-on’ heeft gekocht waarbij deze is inbegrepen.

COVID toerismeU of een lid van uw gezin maakt zich vooral zorgen over leeftijd en / of gezondheidsproblemen

Sommige passagiers zijn misschien bang dat reizen naar andere landen waar het coronavirus is aangetroffen, hen een verhoogd risico kan opleveren vanwege hun leeftijd of reeds bestaande gezondheidscomplicaties. Over het algemeen is het coronavirus veel dodelijker gebleken voor oudere patiënten met onderliggende gezondheidsproblemen, dus deze zorgen zijn zeker te begrijpen. Toch heeft u, tenzij op uw tickets al anders staat vermeld, helaas geen absoluut recht op restitutie voor direct geboekte vluchten of pakketreizen. Het is daarom aan het oordeel van luchtvaartmaatschappijen en vakantiebedrijven om uw reis terug te betalen als u niet meer wilt gaan. Als uw luchtvaartmaatschappij of vakantiebedrijf niet bereid is om geld terug te betalen of u laat uitstellen, dient u uw reisverzekeraar te vragen of u verzekerd bent. Zorg ervoor dat u ze volledig op de hoogte brengt over uw gezondheidsproblemen, eventueel met een doktersverklaring. Dit kan uw zaak echt helpen.

U wordt tijdens uw vakantie in quarantaine geplaatst of u wordt gevraagd zichzelf in quarantaine te plaatsen

Vakantiegangers die zich in quarantaine bevinden, zullen ongetwijfeld het gevoel hebben dat hun reis is verwend. Toch vroeg men de brancheorganisatie die reisagenten en touroperaties vertegenwoordigt, of deze mensen recht zouden hebben op restitutie, en het onfortuinlijke antwoord daarop was dat ze dat niet zouden doen. In een dergelijke situatie zouden vakantiebedrijven verplicht zijn om reizigers assistentie en informatie te verstrekken, wat kan betekenen dat ze nieuwe vluchten moeten regelen en betalen om ze naar huis te brengen. Het goede nieuws is dat een reisverzekering in een dergelijke situatie veel meer zal uitbetalen, dus als u dit toch overkomt, neem dan contact op met uw verzekeraar en verstrek al het bewijs dat u heeft. Een praktische tip die wél boeiend is: neem een extra goedkope koffer mee op vakantie in je bagage. Zo kan je, indien je verplicht wordt om langer te blijven; de extra aankopen ter plaatse toch meenemen naar het thuisland. Je moet dan misschien wel wat extra kosten betalen bij de luchtvaartmaatschappij, maar die wegen natuurlijk niet op tegenover de waarde van de extra aangekochte goederen.

quarantaine

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.