Een recessie is een periode van economische neergang, gekenmerkt door een daling van de productie, de werkgelegenheid en het inkomen. Het kan ook worden gedefinieerd als twee achtereenvolgende kwartalen van economische krimp. In een recessie kan de vraag naar goederen en diensten afnemen en kunnen bedrijven en consumenten minder geld uitgeven, wat kan leiden tot verdere economische problemen. Tijdens een recessie kan de inflatie afnemen of zelfs negatief worden, wat betekent dat de prijzen van goederen en diensten dalen. Dit kan leiden tot een vermindering van de waarde van de munteenheid en kan ook invloed hebben op de rentetarieven.

recessie 2023Wat zijn de eerste tekenen van een opkomende recessie?

Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat een recessie op komst is. Sommige van deze tekenen kunnen zijn: een afname van het consumentenvertrouwen, een daling van de huizenprijzen, een toename van de werkloosheid, een daling van de aandelenmarkten, een afname van de bedrijfswinsten en een afname van de leningen aan bedrijven en particulieren. Het is belangrijk om te onthouden dat deze tekenen niet altijd noodzakelijkerwijs betekenen dat er een recessie op komst is, maar ze kunnen wel indicatoren zijn van een mogelijke economische neergang. Het is altijd verstandig om de economische ontwikkelingen in de gaten te houden en om financiële beslissingen te baseren op de meest recente en betrouwbare informatie die beschikbaar is.

Hoe vechten overheden en Centrale Banken tegen een recessie?

Overheden en Centrale Banken kunnen verschillende maatregelen nemen om te proberen een recessie tegen te gaan of de effecten ervan te verminderen. Sommige van deze maatregelen kunnen zijn:

  • Het verlagen van de rentetarieven door de Centrale Bank om de leningen goedkoper te maken en de vraag naar goederen en diensten te stimuleren.
  • Het uitgeven van extra geld door de overheid om de economie te stimuleren en de vraag naar goederen en diensten te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door het uitgeven van extra geld aan consumenten of door het financieren van infrastructuurprojecten.
  • Het verminderen van belastingen om te helpen de vraag naar goederen en diensten te verhogen en om bedrijven te stimuleren om te blijven investeren en te blijven innoveren.
  • Het bieden van extra steun aan bedrijven en werknemers die in moeilijkheden zijn geraakt door de recessie, bijvoorbeeld door het verstrekken van leningen of subsidieprogramma’s.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze maatregelen niet altijd zullen werken en dat ze mogelijk ook negatieve effecten kunnen hebben. Het is daarom belangrijk om de situatie nauwlettend te blijven volgen en om de juiste maatregelen te nemen op basis van de specifieke omstandigheden van elke situatie.

En dus: wat mogen we verwachten in 2023?

Het eerlijke antwoord is: who knows. Toch is één ding duidelijk: het wordt in Europa een erg moeilijk jaar met een risico op recessie dat erg hoog is. De oorlog in Oekraïne, de inflatie op een hoogste punt in decennia en consumentenvertrouwen dat lager is dan tijdens de financiële crisis van 2008: niks wijst momenteel op een vlot jaar voor de financiële markten. Succes!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.