Vinyl, de manier waarop we vroeger massaal naar onze favoriete artiesten en bands luisterden. Met de komst van alle verschillende streamingdiensten volledig overbodig zal je denken. Toch is niets minder waar. Wist je namelijk, dan vinylplaten vandaag de dag nog altijd onverminderd populair zijn? Sterker nog, populairder dan ooit tevoren. Maar hoe komt dit nu? Geldt dit alleen voor de oudere generatie of ook voor de jongeren? Kortom, voldoende om het over te hebben. Om je een inkijkje te geven in de enorme toename in populariteit, gaan we eerst een aantal jaren terug.

Nieuwe artiesten brengen uit op LP

De reden dat tegenwoordig ook vooral veel jonge twintigers ervoor kiezen om lp’s aan te schaffen, is met name door het feit dat ook veel artiesten van tegenwoordig hun muziek uitbrengen op lp. Het heeft toch iets nostalgisch en het is tastbaar. Een playlist op je telefoon van één van de vele streamingdiensten als Apple Music of Spotify is natuurlijk ontzettend makkelijk, maar het geeft bij lange na niet hetzelfde gevoel als wat je hebt bij het draaien van een ouderwetse plaat.

vinyl platenWaarom vinyl in plaats van cd’s?

Sinds kort heeft de vinylplaat het zelfs gewonnen van de cd. Waarom zou je denken? De kosten voor een cd liggen toch stukken lager, dan wanneer we kijken naar de prijs van een lp? Dat klopt! Echter blijkt dat veel mensen niet alleen kiezen voor een lp om de muziek, maar met name om de uitstraling. De vaak iconische covers die bijna kunnen worden gezien als kunst zijn de voornaamste reden waarom ook veel jongeren kiezen voor het kopen van lp’s. Daarnaast is de manier waarop je lp’s luistert natuurlijk ook in de verste verte niet met een cd te vergelijken. De akoestiek, maar ook zuivere klanken en het stukje nostalgie maakt het dat de beleving compleet anders is.

De platenspeler is een eyecatcher

Wie zal denken dat de platenspeler uit de tijd is, die heeft het volledig mis. Integendeel zelfs. Er worden tegenwoordig nog altijd ontzettend veel platenspelers gemaakt. Waar de één ze gebruikt om die prachtige lp’s mee af te spelen, is er ook een hele grote groep de een platenspeler enkel te decoratie in de kamer heeft steen. Vooral wanneer het een retro-uitvoering betreft, zijn ze ontzettend populair. Wel zeggen de echte kenners dat het geluid van een ouderwetse platenspeler het ultieme nostalgische gevoel naar boven haalt.

Tot slot

Zoals je kunt zien zijn het vooral de jongeren waarbij met name de lp’s ontzettend populair zijn. Dit heeft er enerzijds mee te maken dat veel artiesten de muziek vandaag de dag ook op lp uitbrengen, maar ook om het feit dat de muziek van vroeger onverminderd populair is. Dat in combinatie met de nostalgie die schuilgaat achter de prachtige covers en iconische muziek, maakt het dat vinyl alles behalve op z’n retour is. Dus heb jij nog een paar oude platen thuis liggen en doe je hier momenteel niets meer mee? Dan is het goed om eens te kijken welke waarde ze nog vertegenwoordigen. Het namelijk zomaar zijn dat je nog een pareltje in huis hebt liggen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.