Dit jaar ben jij de gelukkige die het kerstdiner voor de familie of vrienden mag organiseren. Je gaat er echt een diner van hoog niveau van maken en daar hoort natuurlijk wijn bij. Het lastige aan wijn is, denken velen, dat een goede wijn duur moet zijn. Nou zijn dure wijnen wellicht gemiddeld beter dan goedkope, maar dat betekent niet dat er geen topwijnen bestaan voor een goede prijs. Jij hebt alleen een paar tips nodig om tot een goede doch betaalbare wijn voor jouw kerstdiner te komen. Hieronder vind jij een stappenplan om bij de juiste wijn uit te komen.

kerstdiner familieStap 1: bepaal jouw menu

Allereerst moet je bepalen wat je wil gaan eten en of je verschillende wijnen per gang wil schenken.

Bij een visje zal je sneller een witte wijn willen hebben en bij een stuk vlees een rode wijn.

Als je het menu klaar hebt, dan kan je dit altijd meenemen naar de wijnhandel zodat een wijnkenner jou goed kan helpen. Voor veel mensen is dat soms een beetje een stap te ver: maar geloof me; voor de wijnverkoper is dit alleen maar handig!

Stap 2: Wat vinden jouw gasten en jij lekker?

Dat een wijn top is, wil niet zeggen dat jij hem sowieso lekker vindt. Wellicht hou jij van een droge witte wijn, in dat geval maakt het niet uit hoe goed de zoete wijn is in de ogen van de professionals: jij wil die wijn niet schenken op jouw diner. Daarom is het belangrijk om grofweg te weten wat jouw gasten en jij lekker vinden. Denk hierbij in het geval van wit aan droog, zoet of fruitig en bij rood aan vol en zwaar of licht. Ook de tannines zijn belangrijk. Deze geven de beetje aparte en wrange smaak in je mond.

wijnwinkelStap 3: Ga naar een winkel met een echte wijnkenner

Wanneer jij een lijstje hebt van voorkeuren, is het tijd om naar de winkel te gaan. Ga hiervoor naar een winkel met een echte kenner als verkoper. In elke stad en in de meeste dorpen is zo’n winkel wel aanwezig. Dit kan een mooie wijnhandel zijn, maar het kan ook een commerciële winkel zijn waar een goede medewerker werkt. Vraag de kenner om hulp. Je kan hem hierbij een budget geven, maar je kan dat ook bewust even weglaten.

Wellicht komt de kenner wel met een mooie wijn onder het budget. In sommige winkels kan je ook eerst proeven. Als dit nou niet kan, koop dan eerst 1 fles en proef deze thuis voordat je een grote hoeveelheid koopt. Het is overigens leuk om wat informatie over de wijn te vragen en op te schrijven zodat jij dit aan jouw gasten kan overdragen.

Weet je niet waar een wijnkenner te vinden omdat je liever niet naar een echte speciaalzaak gaat? Zoek een wijnclub in je buurt en stel daar de vraag!

Stap 4: vergelijken en zoeken op internet of op vakantie

Wanneer jij wat meer kennis van zaken begint te krijgen, dan kan jij wat meer zelf aan de slag gaan. Zo kan jij op internet gaan zoeken naar gelijksoortige wijnen. Ook kan je de prijzen beter gaan inschatten, waardoor jij de echte top wijnen voor de goede prijzen kan vinden. Vaak is online wijn bestellen goedkoper dan in een speciaalzaak.

Tot slot kan je op vakantie in Frankrijk, Italië of waar dan ook, bij de boeren langs om wijnen in te slaan. Dat is meestal nog goedkoper en nog lekkerder! Dan ben je vroeg klaar voor jouw kerstdiner. Het geeft je eveneens een leuk verhaal bij de wijn. Ik schenk zo nog steeds met veel plezier de Italiaanse wijnen die ik kocht op mijn reis naar Valle d’Aosta.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.