Ben jij ook zo’n liefhebber van thee? Je bent niet de enige, thee wordt door vele mensen beschouwd als hun favoriete drankje. Misschien komt dat omdat thee zo veelzijdig is. Je kunt thee warm of koud drinken, er bestaan enorm veel varianten, theesoorten en smaken. Thee, is om het simpel te zeggen, een drankje dat nooit uit de mode raakt. Wanneer je thee drinkt ben je vast niet bewust van het feit dat thee al duizenden jaren wordt gedronken.

Thee komt oorspronkelijk uit China, daar groeien de theestruiken in het wild. Lu Yu schreef al in het jaar 800 na Christus het heilige boek van thee. Daarin staat alles uitgelegd over thee, de theeplant, het oogsten en behandelen, het drinken en de filosofie.

In de 400 jaar na het verschijnen van het boek werd het planten, oogsten en het proces van maken van thee steeds verbeterd. Ook werden er steeds meer verschillende soorten thee ontdekt en geproduceerd. Eén van die soorten is witte thee.

witte thee drinkenDe geschiedenis en oorsprong van witte-thee

Tijdens de Song-dynastie (960-1127 na Christus) in China werd witte thee ontdekt. Normaal gesproken werden de theebladeren pas geoogst als de bladeren volgroeit waren. Maar de Chinezen ontdekten dat de jonge knoppen van de theeplant ook zorgden voor goede thee. Sterker nog, deze thee had een frisse, milde en zachtere smaak dan de groene thee. Vanaf het begin van deze ontdekking werd witte-thee beschouwd als iets speciaals. Daarom mocht alleen de keizer in het begin van deze thee drinken. Heel langzaam werd deze thee drinken toegestaan voor mensen van het hof en lagere komaf. Pas na tientallen jaren kon het gewone volk deze theevariant vrij verkrijgen.

De witte variant van thee kostte echter veel geld, om deze reden werd het niet veel gedronken door de normale burgers. Hier kwam langzaam verandering in de 19de eeuw. Witte thee werd iets minder exclusief. Er kwamen meer soorten op de markt, bovendien werd de arbeidsintensieve productie verbeterd. Dit zorgde ervoor dat witte-thee ook geëxporteerd kon worden, dit gebeurde aan het eind van de 18de eeuw. Omringende Aziatische landen zoals Japan waren jarenlang grote importeurs van Chinese thee.

Pas in de jaren 90 werd deze theesoort in Europa geïntroduceerd. Het werd nog niet heel veel gedronken maar dankzij de gezondheidsvoordelen wordt witte-thee steeds populairder. Mensen willen steeds gezonder en bewuster leven, thee wordt als een onderdeel gezien van een gezond dieet. Dat geldt zeker voor de thee van de jonge knoppen. Witte-thee blijft echter een exclusieve drank, die duurder is dan andere theesoorten. Dit komt doordat het productieproces veel arbeidsintensiever is.

De gezondheidsvoordelen

Van zwarte, groene thee en kruiden thee is bekend dat ze gezond voor ze zijn. Maar kende je de gezondheidsvoordelen van witte thee al? Deze soort thee is nog steeds vrij onbekend. Het wordt gemaakt van jonge knoppen van de theestruik. Deze jonge knoppen bevatten nog meer antioxidanten dan de volgroeide knoppen van de theeplant.

Van antioxidanten zijn veel gezondheidsvoordelen bekend. Er zijn echter nog meer redenen om witte-thee te drinken, dit zijn ze op een rij:

  • Gezond door antioxidanten. In witte-thee zitten meer antioxidanten dan in groene of zwarte thee. Na de oogst worden de knoppen minimaal bewerkt. Dit zorgt voor minder verlies van voedingsstoffen. Antioxidanten zorgen voor een gezond lichaam. Deze krachtige stoffen voorkomen ontstekingen, ze beschermen tegen hart- en vaatziekten, ze verkleinen de kans op kanker en diabetes. Bovendien verbeteren antioxidanten het immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat twee kopjes witte thee per dag de kans op een hartaanval verkleint met 50%.
  • Beschermt tegen bacteriën. Ook bacteriën en virussen hebben minder vat op het lichaam door het consumeren van witte thee. Dat geldt ook voor bacteriën in de mond, daarmee gaat het tandbederf en slechte adem tegen.
  • Versnelt de stofwisseling. Door de hoge hoeveelheid aanwezige antioxidanten krijgt je stofwisseling een flinke boost. Bovendien verminderen de antioxidanten het hongergevoel. Dit zorgt ervoor dat witte thee je kunt helpen bij het afvallen. Uit andere onderzoeken blijkt dat deze thee kan voorkomen dat nieuwe vetcellen worden aangemaakt. Tegelijkertijd breekt het bestaande vetcellen af.
  • Een jonge huid. Door meerdere factoren verouderd het lichaam, en dus ook de huid. Antioxidanten gaan deze veroudering tegen, je huid kan herstellen en weer elastisch worden.
  • Een ander gezondheidsvoordeel van witte thee is dat het consumeren ervan kan zorgen dat je botten weer dikker en sterker worden.
  • Minder cafeïne. Cafeïne in thee of koffie wordt nog wel eens als iets positiefs gezien, maar het stofje kan ook negatieve gevolgen geven. Slapeloosheid, onrust, stress en angsten zijn bekende gevolgen van cafeïne voor mensen die er gevoelig voor zijn. In witte-thee zit veel minder cafeïne dan in andere theevarianten.

Meer details over de gezondheidsvoordelen van witte thee kan je op deze website terugvinden!

witte thee losHoe drink je witte thee?

Er bestaan verschillende soorten witte thee, met verschillende smaken, iedere soort vereist daarom een andere manier van zetten. Hou rekening met ongeveer 8-15 minuten om op de juiste manier witte-thee te bereiden. Deze theesoort heeft wat langere tijd nodig om goed te trekken.

Hou tijdens het zetten van de thee goed de kleur en de geur in de gaten. De thee mag niet te licht blijven maar mag ook niet te donker worden. Het is de kunst om de balans te vinden tussen licht en donker. Snel bitter worden zal de thee niet, witte-thee is zacht en mild van smaak. Maar als je de blaadjes geen tijd geeft om hun smaak en kleur af te geven, dan zal de thee slap blijven en smakeloos. Geef de blaadjes de ruimte en tijd om rustig open te gaan staan en hun smaak af te geven.

Om witte thee te zetten laat je water koken en laat je deze afkoelen tot een graad of 80. Daarna schep je de blaadjes bij het water of laat je het theezakje in het water hangen. Wacht tot de juiste kleur en geur bereikt is. De thee is het lekkers wanneer je hem lauw tot warm drinkt, zo tussen de 60 en 70 graden in. Deze thee kun je het best drinken in een theekop van porselein, maar ook uit een glas smaakt de thee heerlijk.

Witte thee in het kort

Witte-thee is een theesoort die steeds populairder wordt vanwege zijn delicate smaak en gezondheidsvoordelen. Het blijft echter door zijn relatieve hoge prijs een exclusieve thee. Dit komt doordat het productieproces van deze theesoort veel arbeidsintensiever is.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.